Kostillskudd for øyet, virker det?
Kosttilskudd for øyet
Riktig kosthold er viktig for hele kroppen, øynene er ikke et unntak.
Det finnes mange myter om hva man skal spise for å få bedre syn, og mange av dem stemmer faktisk. Ja, gulerøtter er bra for synet. De inneholder karotenoidene beta-caroten og Lutein. Beta-caroten er viktig for fotoreseptorenes funksjon i mørket. Med andre ord vil gulerøtter være bra for spesielt nattesynet. Grønne grønnsaker som spinat og grønn kål inneholder carotenoidene Lutein og Zeaxanthin. De finnes i netthinnen og i øyelinsen hvor de fungerer som antioksidanter som beskytter mot skadelig blått lys og UV lys.
Men man kan ikke basere seg på et kosthold utelukkende av gulerøtter og grønne grønnsaker for å bedre synet. Alt med måte er et dekkende uttrykk, de fleste kostholds eksperter vil nok si at et variert kosthold vil være det beste.
Studier viser at en konsentrert sammensetning av vitaminer, karotenoider og mineraler, som et tillegg til vanlig kosthold, kan ha en positiv effekt for synet.
Wu, et al., 2015 [1] Inkluderte rundt 100.000 personer som man fulgte i over 20 år. Studiet Konkluderer med at et høyere inntak av maculære karotenoider vil gi en redusert risiko for utvikling av AMD (alders relatert macula degenerasjon)
AREDS studie (Age Related Eye Disease Study) [2] [3] er kanskje det mest kjente studie som tar for seg kosttilskudd for øyet. Det er et amerikansk nasjonalt studie som ble startet i 2001. De rapporterte at en sammensetning som de kallte «AREDS formulaen» kunne redusere risikoen for å utvikle AMD. Sammensetningen eller kosttilskuddet inneholdt vitamin C, vitamin E, beta-caroten, zink og kobber. Studie konkluderte med at formulaen reduserte risikoen for å utvikle avansert AMD med 25%.
I 2006 ble et nytt studie startet av den samme forsker gruppen ved "The national Eye Institute" i Maryland, USA. De kalte studie AREDS 2 og de ville se om de kunne forbedre formulaen fra det første AREDS studie. De fant ut at ved å legge til karotenoidene Lutein og Zeaxanthin oppnådde de bedre resultater for noen pasientgrupper. Dette resulterte i en ny formula. Kosttilskuddet inneholdt nå Vitamin C, Vitamin E, Zink, Kobber, Lutein og Zeaxanthin. AREDS 2 Studie konkluderte med at personer med høy risiko for å utvikle viderekommen grad AMD ville ha en positiv effekt ved å ta kosttilskudd basert på denne formulaen. De definerte disse personene til å være pasienter med mild AMD i et eller begge øynene (ikke synstap, eller liten grad av synstap) og de med viderekommen grad av AMD i et øye (større synstap)
Relevante produkter basert på dette studiet er Opthamin 20 og Ocuvite Complete
Et annet studie, CREST studie, finansiert av ERC (eourpean community for research) og ledet av prof. John Noland fra Irland [4], fant at kosttilskudd som inneholder de tre karotenene som finnes naturlig i øyets netthinne (lutein, zeaxanthin og meso-zeaxanthin) øker kontrastsynet hos både normalt seende og personer som er utsatt for utvikling av AMD (alders relatert macula degenerasjon).
I tillegg til personer med AMD og risiko for utvikling av AMD, ser de potensialet for bruk av denne typen kosttilskudd hos personer med blendingsplager, dårlig mørkesyn og sport (bedring av kontrastsyn øker prestasjonene hos idrettsutøvere)
Relevant produkt basert på CREST studie er Macushiled og Luzea
Man vet at omega 3 har en positiv effekt også på øynene. Både ved tørre øyne [5], men også i forhold til AMD [6]
Det er en viss sammensetning av fettsyrene ALA fra planteriket (linfrø olje) og EPA/DHA fra dyreriket (fet fisk) man mener gir best effekt. Disse fettsyrene produseres ikke naturlig i kroppen og må tilføres.
Relevant produkt er Osmo Tears Nutrition omega 3
Hva skal man velge?
De forskjellige studiene er enige om at kosttilskudd for øynene virker. Sånn sett kan man kanskje ikke velge feil produkt.
Både AREDS studie og CREST studie enige om at man burde ha med et visst innhold av maculære karotenoider i et kosttilskudd rettet mot øyet og spesialt AMD. «AREDS produktene» (Opthamin 20 oc Ocuvite complete) inneholder kun to av de tre maculære karotenoidene, mens CREST studie og produktet Macushiled inneholder alle de tre maculære karotenoidene (Luzea inneholder to karotenoider). I Norge er i tillegg mengden karotenoider i «AREDS produktene» redusert i forhold til det AREDS studiene faktisk anbefaler. Macushield og Luzea har den mengden studiene anbefaler, og dermed et relativt mye høyere innhold av de maculære karotenoider i forhold til «AREDS produktene»
På den andre siden inneholder «AREDS produktene» vitaminer og mineraler man mener har en effekt, noe Macushiled og Luzea har valgt å ikke ta med.
Det er ikke noen bevis basert fasit på hvilket produkt som fungerer best til for eksempel AMD. Det blir på mange måter en subjektiv vurdering man må gjøre selv.
Jeg som Optiker har Macushiled og Luzea som et førstevalg i forhold til AMD. Dette fordi de inneholder en mye høyere dose av de maculære karotenoidene. Jeg synes i tillegg det er spennende at Macushiled har en bevislig effekt ovenfor bedret kontrastsyn og mørkesyn hos normaltseende.
Jeg ser på «AREDS produktene» som, kanskje litt mer bredspektret, og et bra valg for generell god øyehelse, i tillegg til AMD.
Terra Tears Nutrition er et kosttilskudd rettet mot først og fremst tørre øyne, samt generell god øyehelse. Produktet inneholder en egen sammensetning av Omega-3 og vitamin E. Omega-3 har som kjent en rekke andre positive egenskaper også for resten av kroppen som man «får med på kjøpet»
Det er riktignok flere studier som viser at Omega-3 har en positiv effekt også på AMD. AREDS2 studie viste imidlertid at det ikke utgjorde noen forskjell i forhold til AMD. I en AMD sammenheng, mener jeg Tera Tears Nutrition egner seg best, i tillegg til, de andre kosttilskuddene som er diskutert over.
Et litt dypere dykk..
Frie radikaler og antioksidanter
Stråling, medikamenter, usunn livstil, røyking og aldring utsetter kroppen for det man kaller oksidativt stress. Det dannes frie radikaler som etterhvert forårsaker inflammasjon (betennelse) som igjen skader vev og celler i kroppen. Betennelse skaper flere frie radikaler og det dannes en ond sirkel.
Antioksidanter er motvekten til oksidativt stress. Skadene oppstår når tilførselen av antioksidanter (fra kosthold eller kroppens egen produksjon) er mindre en produksjonen av frie radikaler.
Tilførsel av antioksidanter i form av kosttilskudd vil hjelpe kroppen med å unngå oksidativt stress.
Det maculære pigmentet
De tre caretenoidene Lutein, Zeaxanthin og Meso-zeaxanthin er det vi kaller maculære pigmenter. I kroppen vår finnes de først og fremst i øyet, nærmere bestemt i området på netthinnen som vi kaller Macula. Dette området representerer skarpsynet vårt, og skader får derfor raskt negative konsekvenser. Man finner Lutein og Zeaxanthin også i øyelinsen og i hjernen. Disse karotenoidene blir ikke produsert av kroppen selv og må tilføres via kosten eller kosttilskudd som er diskutert over.
Mengden av Maculære pigmenter kan måles og man ser at disse pigmentene er redusert ved flere type øyesykdommer. Det er gjort flest studier rundt AMD, men det er studier som viser at det maculære pigmentet også er redusert ved andre øyesykdommer, som for eksempel Glasucom. [7] [8]
Med bakgrunn i at de maculære karotenoidene også finnes i hjernen. Gjøres det i disse dager studier for å se om tilførsel av Lutein, Zeaxanthin og Meso-Zeaxanthin kan ha en positiv kognitiv effekt.
Lyset fra solen som treffer øyets netthinne blir absorbert av linsen i øyet og det maculære pigmentet. Hvis det maculære pigmentet er redusert øker sannsynligheten for at lystet skader strukturene i macula.
Et redusert maculært pigment vil i tillegg gjøre at lyset som kommer inn i øyet blir kastet rundt inne i øyet i istedenfor å bli absorbert. Detter resulterer i blending og redusert kontrastsyn.
Det er særlig det blå lyset som er problematisk. Øyet er mest sårbart for bølgelengder rundt 460 nm. Dette er bølgelengder som representerer blått lys.
Det maculære pigmentet har dermed to nøkkelfunksjoner, absorbsjon av skadelig blått lys og nøytralisering av frie radikaler.
Kontrastsyn
Kontrastsyn er et mål på synskvaliteten vår. Hos Optiker eller øyelege måler vi normalt synsskarpheten ved å se hvor små bokstaver vi kan se på en synsprøvetavle. Bokstavene er svarte på en hvit bakgrunn. Noe som gjør at denne målemetoden alltid har god kontrast.
Kontrastsyn representerer evnen vår til å skille et objekt fra bakgrunnen. Det er lett å se en svart bokstav mot en hvit bakgrunn, men en lysegrå bokstav mot en hvit bakgrunn kan være vanskelig å se. Evnene til å kunne skille disse små forskjellene i bakgrunnen fra hverandre defineres ved måling av kontrastsyn. Kontrastsynet er viktig for vår opplevelse av å se, vår synskomfort. Mange med redusert kontrastsyn opplever det som vanskelig å sette ord på hva som er galt med synet. «Jeg ser bra, men samtidig dårlig»
Redusert kontrastsyn er som nevnt tidligere, blant annet en effekt av oksidativt stress og reduserte maculære pigmenter.
Personer med redusert kontrastsyn vil kunne ha problemer med å lese en tekst effektivt, de vil kunne ha problemer med å orientere seg i et bybilde med fortauskanter, trafikk og mye bevegelser. Dårlig mørkesyn er også en indirekte konsekvens av redusert kontrast syn.
Idrettsutøvere spesielt, er avhengig av godt kontrastsyn. Evnen til å kunne se terrenget samt skille bakgrunner fra hverandre, når man for eksempel spiller golf er viktig. Ski-kjørere ikke minst, det er kanskje den idretten hvor miljøet man opererer i har aller dårligst kontraster, nyanser av hvitt. En utforkjører med redusert kontrastsyn vil ha et stort handicap i forhold til sine konkurrenter.
Redusert kontrastsyn er også årsaken til at man bruker filterbriller som hjelpemiddel ved flere type øyesykdommer. Filterbriller fjerner deler av bølgelengdene i lyset, først og fremst det blå lyset. De kan også tilpasses for å dempe lyset. Dette for å redusere plager med blending og lysømfintlighet. Man oppnår dermed bedre kontrastsyn og opplevd synskomfort med filterbriller.
Brillene reduserer kun symptomene. Kosttilskudd reduserer, over tid, symptomene og adresserer i tillegg opphavet til problemene. Det er derfor ikke noe i veien for å bruke både filterbriller og kosttilskudd samtidig. Les mer om filterbriller her
Håkon Bærland, Optiker, Moptom, Optikerbesøk AS